This entry was posted in Porodična terapija

Najčešći problemi klijenata

  • najčešći problemi klijenataPartneri imaju najviše problema oko nemogućnosti da se usklade u željama, stavovima, problematičnim životnim situacijama, a neretki su i problemi koji nastaju kao nemogućnost jednog ili oba partnera da se odvoje od porodice porekla.
  • Kod roditelja se najčešće javlja nespremnost za roditeljstvo, nerazumevanje potreba dece i adolescenata i slom komunikacije u porodičnom sistemu. Roditelji često imaju dijametralno različite vaspitne stilove, što deci stvara konfuziju i nemogućnost za normalan razvoj
  • Deca su uvek u najmanje zaštićenom položaju, te su često nosioci simptoma poput: slabog školskog uspeha, nedostatka radnih navika, često pokazuju agresivno i neprilagođeno ponašanje, kao i razne strahove. Adolescenti variraju od onih koji se previše plaše bliskosti, do onih koji sklapaju simbiotske odnose, te padaju u očaj i depresiju kada budu ostavljeni ili iznevereni. Zloupotreba psihoaktivnih supstanci, takođe, nije redak slučaj, kao i poremećaji ishrane.

Porodični terapeut, stavom prihvatanja i razumevanja, uključuje sve članove porodice u razgovor i otvorenu raspravu povodom muka koje ih dovode na terapiju, ističući značaj i uticaj njihovih međusobnih odnosa na svakog od njih. Parovi i porodice, ponekad tek u procesu terapije počinju da se upoznaju i razumeju jedno drugo. Terapeut je njihova podrška, vodič i pomoćnik koji im otvara puteve samoistraživanja, a sa druge strane i upoznavanja osećanja, misli i potreba svojih najbližih. On ne staje na stranu nijednog člana posebno, on je na strani njihovih odnosa. Bolji porodični odnosi su lekoviti za sve naše probleme.

 

This entry was posted in Porodična terapija. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
  • Zakažite savetovanje

    fon

    Renata Senić

    060 544 3441

    Čika Ljubina 14, Beograd

  • Kontaktirajte nas

    office@psihoterapijsketeme.rs

  • Newsletter

  • Skype


    Za zakazivanje skajp seansi obratite se porukom na: office@psihoterapijsketeme.rs Add me to Skype - Renata Senić
    » Get Skype, call free!
  • Pravila o preuzimanju tekstova

    Ukoliko želite da preuzimate tekstove s ovog sajta, potrebno je da prethodno stupite u kontakt sa mnom putem navedenog mejla ili broja telefona.
    Ako se dogovorimo o postavljanju teksta na vaš blog, trebalo bi da sadrži sve unutrašnje linkove ka mom sajtu, naveden i linkovan izvor i moj potpis linkovan ka mojoj biografiji na ovom sajtu.

  • Facebook