This entry was posted in Anksioznost i panika

Neutrališite anksioznost relaksacijom


Kada smo anksiozni, jednako kao i kada smo pod stresom, naš organizam je napet, spreman da se bori ili pobegde od pretnje. Međutim, i laicima i stručnjacima je jasno da je nemoguće istovremeno biti napet i opušten. Mnoga istraživanja su potvrdila da ukoliko/kada naučimo da se relaksiramo, oslobodimo mišićne tenzije, naš stav, kao i naši unutrašnji organi, bivaju mirniji i sposobniji za normalan rad. Sindrom nemirnih nogu, nesanice, vrtoglavice, glavobolje usled tenzije, pa i anksioznost i panika mogu se eliminisati učenjem relakascije. Postoje mnogobrojne vežbe relaksacije. Pojedine bi valjalo vežbati uz stručno lice (barem u početku). Međutim, postoje vežbe koje možete sasvim samostalno sprovoditi.
Nekoliko je aspekata važno da poštujete prilikom izvođenja vežbi relaksacije. Prvenstveno, potrebno da je da budete uporni. Da bi se vaša fiziologija navikla na stanje mira koje relaksacija donosi, potrebno je da dosledno vežbate i u tome istrajavate. Dalje, bilo bi korisno da odredite u koje vreme bi vam najviše prijalo da izvodite ove kratke vežbe i da od toga ne odustajete. Mnogi moji klijenti izveštavaju da su ove vežbe sjajne za uspavljivanje i izvode ih neposredno pred odlazak na spavanje. Najzad, kada se odlučite da budete dosledni u izvođenju ove vežbe, pronađite mesto na kojem ćete je praktikovati i odredite da to bude vaše mesto za vežbu relaksacije. Nemojte ga menjati, kako biste sa svim elementima tog mesta povezali osećaj mira i sklada koji će vam vežba doneti. Poštujući konstantnost mesta i doslednost izvođenja vežbe, najbrže ćete uspeti da automatizujete osećaj mira i neutrališete stres, napetost i anksioznost.

Vežba:

Smestite se udobno u svoju stolicu/krevet. Ako želite zatvorite oči. Ne žurite, pričekajte nekoliko momenata dok se ne smirite.
Sada postanite svesni svog tela. Obratite pažnju na tenziju u telu, počevši od stopala ka sredini tela, pa sve do glave. Obratite pažnju na bilo kakvu napetost koju imate u nogama, stomaku, rukama i šakama, ramenima, vratu i licu. Probajte da se oslobodite tenzije koju osećate.
Sada obratite pažnju na disanje. Obratite pažnju na svaki uzdah i svaki izdah. Vazduh ulazi u vaša puća i izlazi iz vašeg tela. Ovo ume da bude veoma opuštajuće. Obratite pažnju na širenje vaših pluća. Sada polako izdahnite kroz nos. Ponovo udahnite duboko, napunite svoja pluća i grudi. Obratite pažnju na to koliko ste vazduha sposobni da udahnete. Zadržite vazduh u plućima na trenutak. I pustite, izdahnite.
Sada nastavite da dišete na ovaj način u narednih nekoliko minuta. Nastavite da se fokusirate na svoje disanje. Sa svakim udisajem i izdisajem, obratite pažnju kako vam je telo sve opuštenije. Koristite ovakvo disanje dok potpno ne uklonite tragove tenzije, uznemirenosti.

Sada ponovo duboko udahnite. Zadržite vazduh za sekund i izdahnite. Udahnite, zadržite, izdahnite. Obraćajte pažnju kako udisaji ispunjavaju vaša pluća. Još jednom, udahnite potpuno, zadržite i ispustite.
Kada budete spremni otvorite oči.

Obratite pažnju na sledeće:
kakvo ste iskustvo doživeli?
da li ste osetili neke nove senzacije dok ste radili vežbu relaksacije kroz pravilno disanje?
kako se osećate nakon vežbe?

Vežba disanja može biti skraćena na samo tri duboka udaha i izdaha, kada je dobro uvežbana. Kada je dobro uvežbana, vežba postaje toliko jaka, da i posle samo tri duboka udisaja i izdisaja dovodi u stanje relaksiranosti i sprečava odgovor na stres, napetost i anksioznost.

Da bi postala dobro uvežbana, potrebno je ponavljati je što češće. Kada je dobro uvežbate, možete je vežbati i na poslu, u javnom prevozu, ali u svakom slučaju, ponavljajte je i na mestu na kojem ste je učvrstili.

Piše: Renata Senić

This entry was posted in Anksioznost i panika. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
  • Zakažite savetovanje

    fon

    Renata Senić

    060 544 3441

    Čika Ljubina 14, Beograd

  • Kontaktirajte nas

    office@psihoterapijsketeme.rs

  • Newsletter

  • Skype


    Za zakazivanje skajp seansi obratite se porukom na: office@psihoterapijsketeme.rs Add me to Skype - Renata Senić
    » Get Skype, call free!
  • Pravila o preuzimanju tekstova

    Ukoliko želite da preuzimate tekstove s ovog sajta, potrebno je da prethodno stupite u kontakt sa mnom putem navedenog mejla ili broja telefona.
    Ako se dogovorimo o postavljanju teksta na vaš blog, trebalo bi da sadrži sve unutrašnje linkove ka mom sajtu, naveden i linkovan izvor i moj potpis linkovan ka mojoj biografiji na ovom sajtu.

  • Facebook