This entry was posted in Seminari i radionice

Tumačenje crteža

Iskustvena radionica “Tumačenje crteža”

Tumačenje crteža predstavlja projektivnu tehniku za prepoznavanje aspekata ličnosti, proisteklu iz dubinske psiholgije i tumacenje crtezapsihoanalize.

Psihoanaliza se, od Frojda do danas, bavi stvaralaštvom i umetnošću i povezivanjem osobina i dinamike ličnosti s umetničkim izrazom. Stvaralaštvo ne možemo tumačiti bez razumevanja nesvesnih procesa i potisnutih želja.

Tumačenje crteža se danas koristi kao pomoćni test u razumevanju ličnosti, kao tehnika koja je našla svoju primenu u razumevanju, kako stvaralaštva, tako i psihopatologije, genijalnosti, svakidašnjih procesa… generalno, naših nesvesnih pokretača. Tumačenje crteža nam mnogo toga može reći o osobi koja crta, bez obzira na njenu spretnost i veštinu crtanja,  njen talenat, zapravo, bez obzira na to da li se uopšte interesuje za crtanje i likovni izraz.

Tumačenje crteža se često koristi u psihoterapijskom radu s decom. Usled nerazvijenosti sposobnosti verbalnog izražavanja, ona često bolje nacrtaju ono što ih tišti, ono što žele, čime su preokupirana, od čega uplašena… nego što bi rečima objasnila. Probleme, želje, očekivanja, osobine mnogih odraslih ljudi možemo razumeti mnogo bolje ako ih i predstave simbolički. Crtež je samo jedan od načina simboličkog predstavljanja nesvesnog, međutim, budući da svako ume da nacrta nešto (pa makar i prilično nevešto), crtež je jedan od najpristupačnijih načina za tumačenje umetničkog/nesvesnog izraza.

Iskustvena radionica “Tumačenje crteža”, namenjena je svima koji žele da, uz pomoć tehnike tumačenja likovnog izraza, bolje upoznaju sebe i svoje nesvesno.

U toku radionice, bavićemo se:

  • upoznavanjem s nesvesnim procesima i njihovim manifestovanjem kroz likovni izraz
  • analizom pokreta, forme, boja i načina crtanja
  • uplivom nesvesnih sadržaja u likovni izraz
  • tumačenjem crteža i karakteristikama prema kojima crtež tumačimo

Metod analize kojim ćemo se koristiti, bazira se na dubinskoj psihologiji i psihoanalizi.

Mahover test je jedna od pomoćnih tehnika kojom ćemo se služiti za razumevanje crteža.

Radionica predstavlja spoj kliničke i dubinske psihologije sa slikarstvom i psihodinamskim tumačenjem likovnog izraza.

Autori i voditelji radionice:

Sandra Jovanović, psiholog, psihoterapeut i akademski slikar

Renata Senić, psiholog -master u oblasti kliničke psihologije, psihoterapeut

This entry was posted in Seminari i radionice. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
  • Zakažite savetovanje

    fon

    Renata Senić

    060 544 3441

    Čika Ljubina 14, Beograd

  • Kontaktirajte nas

    office@psihoterapijsketeme.rs

  • Newsletter

  • Skype


    Za zakazivanje skajp seansi obratite se porukom na: office@psihoterapijsketeme.rs Add me to Skype - Renata Senić
    » Get Skype, call free!
  • Pravila o preuzimanju tekstova

    Ukoliko želite da preuzimate tekstove s ovog sajta, potrebno je da prethodno stupite u kontakt sa mnom putem navedenog mejla ili broja telefona.
    Ako se dogovorimo o postavljanju teksta na vaš blog, trebalo bi da sadrži sve unutrašnje linkove ka mom sajtu, naveden i linkovan izvor i moj potpis linkovan ka mojoj biografiji na ovom sajtu.

  • Facebook