This entry was posted in Porodične teme

Zašto beba plače?

Autor: Renata Senić

Poznati psihoanalitičar Winnicott je otkrio da postoje četiri vrste plača kod beba. Beba može da plače iz zadovoljstva, bola, besa i žalosti.

Verovatno zvuči čudno reći da beba može plakati iz zadovoljstva, međutim Winnicott kaže da je plač način vežbanja pluća kod bebe, i da može da je ispuni zadovoljstvom kao bilo koja telesna vežba. Disanje je kod odraslih ljudi automatizovana i potpuno uobičajena pojava o kojoj gotovo nikad ne razmišljaju, ali za bebe je disanje nova stvar, i može im biti zanimljivo sve dok se ne naviknu na njega. Naravno, to se dešava postupno kroz razvitak.

Sledeći je plač koji nastaje usled bola. Među tekstovima ovog sajta ste mogli da pročitate da je glad za novorođanče jedna bolna senzacija. Beba je osetljiva, nju mogu da zabole mnoge draži slabog intenziteta. Beba je nesposobna da se s njima suoči i reši ih. Jedino što joj ostaje je plač, koji je rasterećujući. Ova vrsta plača bebi služi kao odbrana od neprijatnosti.

Nešto kasnije kada beba već stekne izvesno iskustvo, javlja se napredniji vid bolnog plača, a to je plač usled straha. Kada beba plače od straha to znači da je ona u stanju da predvidi nadolazeću bol. Tako beba plače kada vidi beli mantil doktora, jer se priseća bolne injekcije koju je nekad primila. Međutim, kada beba vidi beli mantil prodavačice, ona takođe može plakati jer nije u stanju da razlikuje različite vrste belih mantila, odnosno različite situacije. Ona tada oseća samo strah da će joj se ponoviti bol koji je prethodno doživela. Beba tada ima predstavu bolne senzacije koju povezuje sa belim mantilom, koga se sada plaši.

Zatim, postoji i plač iz besa. Beba plače iz besa i ljutnje onda kada je izneverena. To se može desiti gotovo svaki put kada izneverite njena očekivanja. Većina majki prepoznaje ovaj plač i razlikuje ga od plača usled bola, jer se on sam po sebi znatno razlikuje. Beba tada vrišti i baca se, ponaša se «histerično». Winnicott primećuje da je plač iz besa jedna korisna pojava, jer beba plače iz besa jedino kada je izneverite. To znači da je ona verovala u vas, jer da nije imala vere ne biste ni mogli da je izneverite. Zatim, beba je ljuta i opasna kada plače, ona se oseća veoma opasno i sposobno da se osveti majci. Upravo tu nastaje trenutak u kom beba počinje da razlikuje svoju maštu od stvarnosti i da uviđa da su to dve različite stvari. Ako se beba oseća moćno i sposobno da vas uništi, a vama se, zapravo, ništa ne desi, ona je primorana da uvidi stvarnost.

Četvrta vrsta plača je plač iz žalosti. Kada je beba u stanju da zaplače iz žalosti, to je već period u kom se ona donekle emocionalano razvila, i u njenoj unutrašnojosti se odvijaju složene reakcije. Dete koje žalosno plače je uglavnom obliveno suzama. S druge strane, kada dete plače iz besa, suze mogu i da izostanu, a plač da se svede na nervozna bacakanja i krike. Plač iz žalosti je mnogo složeniji od svih prethodnih. Možemo rezmirati da se plač iz besa javlja kada beba počne da zaključuje, pa zaključi da ste je, na primer, izneverili. Strah se javlja kad dete ima predstave, pa zamišlja de se bliži bolna situacija. Ali tuga se javlja kao znatno složenija emocija. Kada je dete tužno, ono je uprkos tom osećanju, u stanju da vas i dalje voli. Njemu je potrebno samo da ga razumete i da ga pustite da otuguje svoje. Tužnom detetu je potrebno samo da i dalje oseća vašu ljubav i da zna da ste uz njega.

This entry was posted in Porodične teme. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

One Trackback

  1. […] Četvrta vrsta plača je plač iz žalosti. Kada je beba u stanju da zaplače iz žalosti, to je već period u kom se ona donekle emocionalno razvila, i u njenoj unutrašnjosti se odvijaju složene reakcije. Dete koje žalosno plače je uglavnom obliveno suzama. S druge strane, kada dete plače iz besa, suze mogu i da izostanu, a plač da se svede na nervozna bacakanja i krike. Plač iz žalosti je mnogo složeniji od svih prethodnih. Možemo rezimirati da se plač iz besa javlja kada beba počne da zaključuje, pa zaključi da ste je, na primer, izneverili. Strah se javlja kad dete ima predstave, pa zamišlja de se bliži bolna situacija. Ali tuga se javlja kao znatno složenija emocija. Kada je dete tužno, ono je uprkos tom osećanju, u stanju da vas i dalje voli. Njemu je potrebno samo da ga razumete i da ga pustite da otuguje svoje. Tužnom detetu je potrebno samo da i dalje oseća vašu ljubav i da zna da ste uz njega.“ (pozajmljeno iz teksta Renate Senić http://psihoterapijsketeme.rs/2011/zasto-beba-place/) […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Zakažite savetovanje

    fon

    Renata Senić

    060 544 3441

    Čika Ljubina 14, Beograd

  • Kontaktirajte nas

    office@psihoterapijsketeme.rs

  • Newsletter

  • Skype


    Za zakazivanje skajp seansi obratite se porukom na: office@psihoterapijsketeme.rs Add me to Skype - Renata Senić
    » Get Skype, call free!
  • Pravila o preuzimanju tekstova

    Ukoliko želite da preuzimate tekstove s ovog sajta, potrebno je da prethodno stupite u kontakt sa mnom putem navedenog mejla ili broja telefona.
    Ako se dogovorimo o postavljanju teksta na vaš blog, trebalo bi da sadrži sve unutrašnje linkove ka mom sajtu, naveden i linkovan izvor i moj potpis linkovan ka mojoj biografiji na ovom sajtu.

  • Facebook