Psihoterapija i savetovanje


Šta je savetovanje?
Savetnik je stručna osoba koja ume da uspostavi kontakt sa klijentom, koga bezuslovno psihvata i uvažava kao osobu. Savetnik pomaže svom klijentu da iskaže svoje probleme i dođe do svog autentičnog Ja, da se suoči sa problemima, i reši ih. Savetnik je stručnjak obučen da sluša, opaža i prepozna klijentove emocije, doživljaje i probleme, kako bi tehnikama i metodama koje praktikuje, pomogao klijentu da prevaziđe svoje teškoće.
Savetovanje nije davanje saveta. Stručno savetovanje se znatno razlikuje od savetovanja koje tražite od svojih bližnjih. Savetnik nije tu da bi vam rekao “uradi to i to”, ili “ja bih na tvom mestu postupio/la na taj i taj način”. Savetnik nije tu da Vam sudi, niti presudi. Takođe, savetnik nije sveznajuća osoba koja o Vama u bilo kom trenutku može znati više od Vas samih. Svako ima svoju ličnu istinu i sve istine se međusobno razlikuju. Ono što je dobro za jednu osobu, loše je za drugu i obratno. Ipak, postoje univerzalne stvari kojih se valja pridržavati ukoliko želimo da rešimo probleme ili ne upadnemo u nove nevolje tokom života. Savetnik će u procesu savetovanja upoznati svog klijenta, njegove probleme, slabe i jake strane, a zatim upoznati klijenta sa strategijama rešavanja problema i, u saradničkom odnosu, podučiti klijenta kako da izađe na kraj sa onim što on sam doživljava kao problem, u krajnjoj instanci, pomoćiće klijentu da redefiniše svoje emocije, doživljaje i ponašanja i zameni ih jednim obuhvatnijim, realističnijim i poželjnijim pogledom na svet.

Post a Comment

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Zakažite savetovanje

  fon

  Renata Senić

  060 544 3441

  Čika Ljubina 14, Beograd

 • Kontaktirajte nas

  office@psihoterapijsketeme.rs

 • Newsletter

 • Skype


  Za zakazivanje skajp seansi obratite se porukom na: office@psihoterapijsketeme.rs Add me to Skype - Renata Senić
  » Get Skype, call free!
 • Pravila o preuzimanju tekstova

  Ukoliko želite da preuzimate tekstove s ovog sajta, potrebno je da prethodno stupite u kontakt sa mnom putem navedenog mejla ili broja telefona.
  Ako se dogovorimo o postavljanju teksta na vaš blog, trebalo bi da sadrži sve unutrašnje linkove ka mom sajtu, naveden i linkovan izvor i moj potpis linkovan ka mojoj biografiji na ovom sajtu.

 • Facebook