This entry was posted in Partnerske teme

Procenite kompatibilnost između Vas i partnera

Piše: Renata Senić

Vodeći se smernicama za razumevanje i prevazilaženje barijera u seksualnim ljubavnim vezama, uzimam u obzir Dženet Volf, REBT terapeutkinju. Na osnovu njenih analitičnih uvida, nudim Vam nekolicinu obrazaca za procenu kompatibilnosti s partnerom. Na osnovu kompatibilnosti između dve osobe, moći ćete bolje da predviđate potencijane teškoće (da radite na njihovom umanjivanju) i da radite na uvećanju dobrih aspekata Vaše veze.

Dženet Volf upozorava da se treba čuvati onih partnera/partnerki koji smatraju da je suprotni pol tu da bi služio njihovim željama. Postoje i partneri koji se bore sa svojim problemima, nevoljama ili difunkcionalnostima. Ukoliko to rade uključujući vas u priču, bar imate osećaj zajedništva. Mnogi od nas su detinjasti i u vezama i u životu i imaju teškoća u određenim sferama interpersonalnih odnosa. Vaš je izbor da li ćete prihvatiti vezu s nekim ko vam u potpunosti ne odgovara. Možda neki drugi kvaliteti kompenzuju mane. Ipak, da bismo znali na čemu smo, valja proceniti, meriti, uporediti, pa tek onda doneti sud. Analizirajte svog bivšeg partenra, ili partenere, sebe i svog najboljeg prijatelja. Zatim za svaku navedenu osobinu ispod imena svake osobe napišite da, ne ili ?, ili ne. Garantujem vam da ćete mnogo naučiti – o svojim bivšima i sadašnjem partneru, o stvarima koje «moraju da postoje» u vašim seksualno-ljubavnim odnosima, kao i o stvarima bez kojih «možete da živite».

Kvaliteti Bivši/a 1 Bivši/a 2 Sadašnji/a Najbolji prijatelj Ja
  1. smisao za humor
  2. emocionalna uravnoteženost (bez mnogo besa, depresije, zabrinutosti)
  3. inteligencija
  4. kompatibilne vrednosti
  5. ljubaznost
  6. osećajnost-empatičnost
  7. odgovornost/pouzdanost
  8. suportativnost – podržavanje
  9. lojalnost
  10. sposobnost za sreću čak i kada je sam-a
  11. toplina i emotivnost
  12. praktičnost (veštine rešavanja problema)
  13. dobar u seksu
  14. učestvovanje u kućnim poslovima
  15. dobro društvo
  16. kompatibilnost interesovanja
  17. kompatibilnost stilova života
  18. tolerantnost
  19. sviđam mu-joj se i ceni me
  20. finansijska obezbeđenost
  21. verovanje u jednake vrednosti i prava muškaraca i žena
  22. strpljivost (prihvata nesavršenstvo drugih i sveta uopšte)
  23. vodi računa o svom fizičkom izgledu
  24. fleksibilnost, otvorenost
         

Utvrđivaje snaga i slabosti vašeg ljubavnog/bračnog odnosa:

Odvojite vreme da napišete odgovore na donja pitanja i pokušajte da pridobijete svog partnera da uradi isto. Zatim razmenite svoje odgovore i pročitajte ih svako za sebe. To vam onda može dati okvir za konstruktivan razgovor i definisanje zajedničkih ciljeva na kojima možete da radite služeći se i ostalim pristupima za kontrolu besa i poboljšanje komunikacijskih veština:

  • Koje su stvari koje mi se najviše dopadaju kod mog partnera? Koji su moji razlozi iz kojih želim da nastavim da živim/budem sa njim/njom?
  • Kada bih imao/la čarobni štapić i mogao/la da promenim tri stvari kod mog partnera, koje bi to tri stvari bile? (pokušajte da se setite skorijeg, određenog primera)
  • Kada bih mogao/la da promenim nešto kod sebe, šta bi to bilo?
  • Na koji način me moje uobičajeno reagovanje na probleme čini još nezadovoljnijom/im?
  • Koje dve stvari bih mogao/la da uradim – konkretno – da popravim samog/samu sebe i naš odnos?

Ako pokušavate da poboljšate odnos, evo osnovnih smernica:

  1. radite na tome da prihvatite partnera kog ste izabrali, sa svim njegovim/njenim vrlinama i manama. Dajte sve od sebe da ne “eksplodirate” kada on/a počne da se ponaša kao “budala” –  bar u naredna tri meseca (dajte vezi vremena).
  2. sačuvajte vitalan interes za svoj život – nemojte dozvoliti da se veći deo vašeg života vrti oko oko partnerovih preferencija na uštrb vaših.
  3. radujte se i izlazite sa svojim prijateljima, uživajte u muzici i drugim stvarima koje mogu da vam pruže senzualno i emocionalno zadovoljstvo.
  4. nastojte da ne pridajete previše značaja tome da njegova/njena žudnja prema vama uvek bude strastvena. I samo malo želje može mnogo da znači i daleko da odvede.

 

This entry was posted in Partnerske teme. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
  • Zakažite savetovanje

    fon

    Renata Senić

    060 544 3441

    Čika Ljubina 14, Beograd

  • Kontaktirajte nas

    office@psihoterapijsketeme.rs

  • Newsletter

  • Skype


    Za zakazivanje skajp seansi obratite se porukom na: office@psihoterapijsketeme.rs Add me to Skype - Renata Senić
    » Get Skype, call free!
  • Pravila o preuzimanju tekstova

    Ukoliko želite da preuzimate tekstove s ovog sajta, potrebno je da prethodno stupite u kontakt sa mnom putem navedenog mejla ili broja telefona.
    Ako se dogovorimo o postavljanju teksta na vaš blog, trebalo bi da sadrži sve unutrašnje linkove ka mom sajtu, naveden i linkovan izvor i moj potpis linkovan ka mojoj biografiji na ovom sajtu.

  • Facebook