This entry was posted in Profesionalna orijentacija

Profesionalna orijentacija

Profesionalna orijentacija je pomoć pri izboru idealne profesije, odnosno karijere. Osnovni cilj profesionalne orijentacije je podrška u odabiru zanimanja. Profesionalna orijentacija ima veliku važnost u formiranju odgovarajućeg stava prema radu, stvaranju profesionalnog duha i zadovoljstva u budućem radu.

Profesionalna orijentacija je veoma važan uslov buduće uspešne karijere. Uspešna karijera je usko povezana s dobro odabranim zanimanjem.

Da li uspevate da izaberete budući poziv? Na koje načine razmišljate i procenjujete koje bi zanimanje za Vas bilo najadekvatnije? Da li se vodite samo željama ili imate i uvid u realne mogućnosti? Ukoliko imate bilo kakve nedoumice povodom izbora zanimanja, karijere ili promene zanimanja i posla, konsultujte nas, kako bismo Vam, uz pomoć stručnih metoda i znanja, pomogli da donesete najbolje izbore.

Profesionalna orijentacija može biti primarna i sekundarna. Primarna profesionalna orijentacija se odnosi na savetovanja prilikom odabira prvog zanimanja. Ona se uglavnom odnosi na mlade ljude koji su i dalje u procesu školovanja, i na zaposlene na svom prvom radnom mestu. Sekundarna profesionalna orijentacija je namenjena osobama koje menjaju profesiju, odnosno odraslim osobama, koje iz raznih razloga moraju promeniti opis radnog mesta.

Evaluacijske metode profesionalne orijentacije

Radi se o metodama za procenu ličnosti, inteligencije, interesovanja, darovitosti,  koje služe kao pomoć u donošenju najboljih odluka povodom izbora zanimanja.  U te metode ubrajamo:

 • razgovor sa stručnim licem
 • psihološke testove
 • testove interesovanja
 • testove veštine, hobija i nadarenosti
 • testove ličnosti i inteligencije

 

This entry was posted in Profesionalna orijentacija. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Zakažite savetovanje

  fon

  Renata Senić

  064 247 40 75

  Čika Ljubina 14, Beograd

 • Kontaktirajte nas

 • Newsletter

 • Skype


  Za zakazivanje skajp seansi obratite se porukom na: office@psihoterapijsketeme.rs Add me to Skype - Renata Senić
  » Get Skype, call free!
 • Pravila o preuzimanju tekstova

  Ukoliko želite da preuzimate tekstove s ovog sajta, potrebno je da prethodno stupite u kontakt sa mnom putem navedenog mejla ili broja telefona.
  Ako se dogovorimo o postavljanju teksta na vaš blog, trebalo bi da sadrži sve unutrašnje linkove ka mom sajtu, naveden i linkovan izvor i moj potpis linkovan ka mojoj biografiji na ovom sajtu.

 • Facebook